Al Arabiya prenosi da će Saudijska Arabija tražiti od svih hadžija koji posjećuju zemlju tokom sezone hadža da nose elektronske narukvice sa ličnim podacima.

Pozivajući se na neimenovanog vladinog zvaničnika saudijske novine Al-Watan prenose da su saudijsko ministarstva hadža i ministarstvo unutrašnjih poslova završili početni plan za sprovođenje ove prakse.

„Projekat je sada upućen ministarstvu finansija kako bi predložili budžet. Kada ministarstvo finansija i više vlasti odobre projekat ministarstvo hadža će ga odmah implementirati“, rekao je neimenovani vladin zvaničnik.

Sistem elektronskih narukvica, ukoliko se sprovede, će sadržavati važne informacije, uključujući adresu stanovanja u Saudijskoj Arabiji, potpunu medicinsku dokumentaciju, kao i GPS sistem što bi moglo dovesti do zabrinutosti među hadžijama zbog kršenja privatnosti.

„E-narukvica će donijeti tehnološku revoluciju koja će ubrzati veliki broj procesa poput prikupljanja statističkih podataka o hadžijama“, kazao je saudijski državni zvaničnik.

E- narukvice će također imati alarm koji će upozoravati na približavanje namaza, kompas koji će prokazivati hadžijama smjer u kojem mogu klanjati, korake za obavljanje hadža i umre kao i dove za hadž i umru. Službenik također istiće da će postojati info- pultovi na brojnim jezicima kako bi pomogli hadžijama u boljem snalaženju na ulicama Mekke.

On dodaje da je privatno udruženje arapskih hadžija već razvilo prototip e-narukvice. „E- narukvca udruženja je koristila GPS sistem kao glavnu karakteristiku. Plan je da se brzo i jednostavno lociraju hadžije u hitnim slučajevima. Eksperiment je otvorio put našoj novoj e-narukvici“.

IslamBosna.ba

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert