26.10.2013 o.g. na manifestaciji “SREBRENICE SESTRO” i donatorskoj večeri na kojoj su prisutvovali: glavni muftija IZ-e u Srbiji i predsjednik Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa Muamer-ef. Zukorlić, predsjednik BNF gosp. Hako Duljević, predsjednik Odbora za razvoj i ekonomiju SBK dr. Tarik Kurbegović, mnogi bečki imami i predstavnici ostalih bošnjačkih organizacija, kao i veliki broj Bošnjaka, koji žive i rade u Beču, svojim prisustvom i donacijama, sakupili su skoro 65000 € za izgradnju prvog BKC u Srebrenici.

Ova donacija koja će veoma dobro doći našim Bošnjacima koji grade ovaj prvi centar u Srebrenici će itekako biti od velike koristi a muftija Muamer ef. Zukorlić je u svom opširnem izlaganju između ostalog spomenuo, da malo ko može razjediniti nas Bošnjake, bez obzira koliko mi daleko bili od naše Bosne i Hercegovine.

Prisutnima na ovom skupu se ujedno obratio i dr. Tarika Kurbegovića koji ujedno lično od sebe donirao 2000 KM za izgradnju ovoga centra, kao i gosp. Hako Duljević koji je prezentovao projekat izgradnej BKC u Srebrenici a za isti izdvojio donaciju od 20.000 KM. Isto tako su i mnogi Bošnjaci izdvajali pozamašne donacije od oko 10.000 KM kao što je slučaj sa poslovnim obrtnikom i velikim vakifom gosp. Ahmic Zajimom i drugima. Ovim donacijama se je prikljucio ujedno i veliki broj studenata i drugih fizičkih lica a poznato H.U. Hadžijski fond Austrije, iz svog fondaje izdvojio 1000 KM za izgradnju ovog centra.

Prije same manifestacije održana je Izborna skupština BNF-a za područje Austrije na kojoj je izabran Glavni odbor i predsjednik BNF-a za Austriju, nekadašnji predsjednik džemata ‘‘BOSNA‘‘, g. Dževad Majdančić.

Nekoliko stotina Bošnjaka koji žive i rade u Beču sa ovom prikupljenom donacijom za izgradnju prvog BKC u Srebrenici su pokazali i dokazali, da oni doista imaju svijesti o Srebrenici i svima onima koji žive i borave u Srebrenici, kako se nikada nebi zaboravio zločin i Genocid koji je počinjen u ovom gradu u periodu između 1992-95 god.

Čestitamo Bošnjacima Beča na prikupljenoj ovoj donaciji i neka i drugi naši Bošnjaci, širom bošnjačke dijaspore pomognu ovaj projekat, da se sakupi potrebna donacija za izgradnju ovog centra.
Ishak Ahmetović

Sekretar H.U. Hadžijski fond Austrije- ZUSAMMEN

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert